Del 1: Eksterne faktorers effekt på vækstaktier
Introduktion: Fokus på vækstsegmentet
I en serie af to dele vil vi kommentere på årsagerne til, hvorfor vækstaktierne er faldet tilbage, samt hvilke faktorer der kan være afgørende for, om segmentet skal fortsætte nedad, eller om det potentielt kan vende rundt.
I del 1 undersøger vi, hvordan eksterne makroøkonomiske faktorer påvirker kursudviklingen i en række ledende aktieindeks/ETFer indenfor vækstsegmentet i Norden og i USA. For at perspektivere dette har vi også vist udviklingen på det danske OMX C25 indeks for at illustrere et alternativ for en typisk dansk investor.
I den efterfølgende del 2 belyses de danske vækstselskabers interne fundamentale udvikling med fokus på vækstudviklingen, selskabernes rapporterede guidance, herunder indtjening vs. vækst, samt om selskaberne forventer at kunne indfri de oprindelige forventninger fra årets begyndelse.
Fra et scenarie i et attraktivt markedsmiljø
I denne del 1 definerer og zoomer vi ind på tidsperioden fra sommeren 2020 (1. juni 2020), hvor aktiemarkedet var forbi den største volatilitet fra coronapandemien, og hvor børsnoteringsmarkedet i Danmark oplevede nye og flere noteringer som følge af et attraktivt markedsmiljø med lave renter og høj risikovillighed fra investorerne. Samme tendens gjorde sig gældende i resten af Norden og på det ledende marked i USA. Med det favorable markedsklima steg aktiekurserne og prissætningen markant, særligt indenfor vækstsegmentet.
… til et scenarie med økonomisk usikkerhed og højere renter
I slutningen af 2021 og ind i 2022 begyndte inflationen dog at tage fat, hvilket har tvunget centralbankerne til at hæve renten for at dæmpe inflationen. Konsekvensen har været en rentestigning fra ca. 1% i begyndelsen af 2021 til nu knap 4% målt på den 10-årig amerikanske statsobligation. Men hvad betyder dette for vækstaktier?
Rentens effekt på prissætning
Fokuseres der på softwaresektoren i USA, som er én af de mest rentefølsomme sektorer i vækstsegmentet, forventes 1%-point stigning/fald alene i renten på den 10-årige amerikanske statsobligation at give en ca. 15% ændring i prissætnings-multiplen på vækstselskaberne (Kilde: Jamin Ball - Clouded Judgement, 21. oktober 2022, Link).
Hermed svarer en rentestigning i den 10-årige amerikanske statsobligation på 3%-point fra begyndelsen af 2021 til nu, til et fald på knap 50% i omsætnings-multiplen (P/S) på tværs af sektoren. De faktiske tal viser, at median omsætnings-multiplen i USA er faldet fra ca. 20x (forventet omsætning for de kommende 12 måneder, NTM) på toppen i 2021 til nu ca. 5x (forventet omsætning for de kommende 12 måneder, NTM), dvs. et fald på ca. 75%. Samme tendens ses også i Danmark. Faldet i prissætningen - ud fra rentestigningen - skyldes, at den fremtidige indtjening for vækstselskaberne, som for de fleste vækstselskaber først er længere ude i fremtiden, tilbagediskonteres med en højere diskonteringsrente og derfor får en lavere nutidsværdi.
Lav likviditet i aktierne på de nordiske vækstbørser
Et yderligere problem blandt de små vækstaktier i Norden er, at likviditeten målt på både aktieomsætningen og spread (forskel mellem købs- og salgskurser) har været meget faldende. Vi har undersøgt den gennemsnitlige daglige aktieomsætning på First North i Danmark frem til begyndelsen af november 2022 sammenlignet med 2021. Aktieomsætningen er faldet med ca. 71% (median blandt alle danske First North selskaber) fra 2021 til 2022 (november 2022) renset for børsnoteringseffekten. I en nyere artikel fremgår det også, at likviditeten på Nasdaq First North i Sverige målt på spread er den laveste siden 2015 (Kilde: Martin Rex - Dagens Industri, 14. november 2022, Link).
Adgang til ny kapital er blevet udfordrende som følge af lavere risikovillighed
Fra et scenarie, hvor investorer var meget risikovillige, til det modsatte nu, har betydet, at vækstselskabernes adgang til ny kapital samt lånefinansiering er blevet meget sværere og mere usikkert. Dette vil vi se mere på i del 2, når vi ser på vækstselskabernes fokus på indtjening vs. vækst.
Samme tendens i kursudviklingen for vækstaktier på tværs af sektorer og regioner
Ud fra ovenstående er der mange indikationer på, at vækstsegmentet primært er faldet på baggrund af eksterne faktorer. Dette underbygges af faldende aktiekurser på tværs af sektorer og regioner i vækstsegmentet. Fra juni 2020 og ind i begyndelsen af 2021 steg vækstaktierne markant, og siden slutningen af 2021 er størstedelen af de forskellige aktieindeks/ETFer i vækstsegmentet til gengæld faldet mere tilbage. Til sammenligning har vi inddraget C25-indekset for at perspektivere, hvad en ”typisk” dansk investor kunne investere i, hvis man investerede i store og stabile selskaber.
Kilde: Nasdaq og Investing.com, indekseret fra 1. juni 2020 (indeks 100) til 18. november 2022
Samlet set er det danske Nasdaq First North nede med 36% i perioden, hvilket ligger en smule bedre end det meget omtalte tech-indeks, ARK Innovation (ARKK) og lidt dårligere end den amerikanske Renaissance IPO ETF. Det svenske Nasdaq First North indeks ligger lidt bedre, ligesom Spotlight og det finske Nasdaq First North har klaret det relativt pænt. Sidstnævnte ligger over indeks 100 i perioden. OMX C25 har været mere stabil i perioden, der er taget med for perspektiv.
Tegn på mindre pres fra rentesiden – fokus kan rettes mod interne faktorer
Det ser ud til, at en god del af den svage kursudvikling i vækstsegmentet har været trukket af eksterne faktorer, især stigende renter, samt lav likviditet på de nordiske vækstmarkeder. Der er tegn på, at renter og inflation er ved at toppe ud, men dette er fortsat usikkert. Den anden faktor, likviditeten, er måske endnu sværere at spå om. Her skal vi se en generel øget handel i aktier, som vil sive ned i vækstsegmentet og i de mindre aktier. Tillid til virksomhedernes resultater, især i vækstsegmentet og i de mindre aktier, er også afgørende for likviditeten. Her er virksomhedernes vækst og evne til at leve op til de udmeldinger, som de har kommunikeret til markedet nogle af de afgørende faktorer, hvilket der i seriens del 2 fokuseres ind på.
Vi afholder et virtuelt seminar i december med ledelsen i en række nordiske vækstselskaber (betalt samarbejde med HC Andersen Capital og/eller hos HC Andersen Capitals strategiske samarbejdspartner, Inderes), der kan gøre dig klogere på investeringscasen og den seneste samt forventede udvikling i disse vækstselskaber. Læs mere og se programmet for hver dag her:
13. december: https://www.inderes.dk/videos/virtual-nordic-growth-days-13-december
14. december: https://www.inderes.dk/videos/virtual-nordic-growth-days-seminar-14-december
15. december: https://www.inderes.dk/videos/virtual-nordic-growth-days-15-december
/Publiceret af Kasper Lihn, d. 25. november kl. 11:23.