Risikovægtede aktiver – eksponering mod fast ejendom i Grønland
Finanstilsynet har siden 1. december 2023 foretaget høring om ”Finanstilsynets vurdering vedr. veludviklede og veletablerede markeder på Færøerne og i Grønland”.
Finanstilsynet har den 29. august afsluttet høringen.
Grønlandsbanken har i høringsperioden ikke indregnet en mulig effekt i bankens risikovægtede aktiver ved en ændret vurdering af hele eller dele af bankens ejendomseksponering.
På baggrund af den usikkerhed, som høringen afstedkom har banken opretholdt en højere kernekapitalprocent i banken end bankens hidtidige target på ca. 24%. Ved halvårsrapporten 2024 udgjorde kernekapitalen 24,7%.
Med den afsluttede høring er det fastslået, at vurderingen af veludviklede og veletablerede markeder i Grønland kun har en negativ påvirkning på visse afgrænsede segmenter af erhvervsejendomme. Samtidig er det fastslået, at med overgang til CRR3 vil effekten bortfalde.
Indtil CRR3 er implementeret i Grønlandsk lov, forventeligt i 2026, vil bankens risikovægtede aktiver dermed blive forøget. I forhold til opgørelsen pr. 30. juni 2024 udgør effekten på kapitalprocenten en reduktion på ca. 0,6%-point. Effekten vil blive indregnet fra og med regnskabet for tredje kvartal 2024.
I relation til udviklingen i bankens risikovægtede aktiver skal det desuden oplyses, at den nye model for garantistillelse for formidling af udlån i DLR Kredit A/S vil reducere bankens risikovægtede aktiver. Effekten vil blive indregnet fra og med tredje kvartal 2024.
Effekten af ”Vurderingen af veludviklede og veletablerede markeder i Grønland” vurderes beskeden og i sammenhæng med ændringen i aftalen med DLR-kredit vurderes nettoeffekten at være i niveauet 0,3%-point på kapitaloverdækningen. Dermed påvirker det ikke bankens målsætninger for kernekapital eller hidtidige plan for kapitaldækning og kapitaludstedelser.
Eventuelle spørgsmål kan rettes til undertegnede.
Med venlig hilsen
GrønlandsBANKEN
Martin Kviesgaard
Bankdirektør
Tlf.: +299 34 78 00 / e-mail: mbk@banken.gl
Vedhæftet fil