Del 2: Fokus på de danske vækstselskabers udvikling
Introduktion: Vækstsegmentet
I en serie af to dele har vi kommenteret på årsagerne til, hvorfor vækstaktierne er faldet tilbage, samt hvilke faktorer der kan være afgørende for, om segmentet skal fortsætte nedad, eller om det potentielt kan vende rundt.
I del 1 har vi undersøgt, hvordan de eksterne makroøkonomiske årsager har påvirket kursudviklingen i en række ledende aktieindeks/ETF'er indenfor vækstsegmentet i Norden og i USA. Her er konklusionen, at disse uden tvivl har presset vækstsegmentet ned, som du kan læse mere om her: https://www.inderes.dk/analyst-comments/del-1-eksterne-faktorers-effekt-pa-vaekstaktier
I denne del 2 belyses de danske selskabers interne fundamentale udvikling med fokus på vækstudviklingen og selskabernes rapporterede guidance, herunder om selskaberne selv forventer at kunne indfri de oprindelige forventninger fra årets begyndelse samt indtjening vs. vækst.
Kapital er en forudsætning for mange vækstselskaber
Som belyst i del 1 er adgangen til ny kapital udfordret af lavere risikovillighed og usikkerheden fra de finansielle markeder, der primært er udløst af stigende inflation og højere renter. Det medfører, at vækstselskaberne i højere grad må klare sig selv ved at skære ned på omkostningerne. Denne omstilling fra fokus på vækstinitiativer til nu omkostningsbesparelser har mange vækstselskaber allerede været igennem, hvilket har kostet på vækstraterne. Samtidig er vækstraterne blevet forværret yderligere af den makroøkonomiske usikkerhed.
Lavere vækstrater sætter sig i prissætningen
Med fokus på de danske vækstselskaber noteret på First North og Spotlight har vi analyseret vækstraternes udvikling for 2021, H1 2022 (år-over-år) samt de forventede vækstrater til hele 2022. I vores beregninger for 2021 fremgår det, at omsætningsvæksten (median) var på 31% i 2021 ud fra de nuværende danske selskaber, der er børsnoteret på enten First North eller Spotlight. Til sammenligning ligger vækstraten (år-over-år) i første halvår 2022 på 20%, hvilket indikerer en større vækstnedgang, som alt andet lige sætter sig i prissætningen. Tager man de forventede vækstrater til 2022 – ud fra de nuværende forventninger (til og med udmeldinger fra 8. december) – ligger den forventede vækstrate for 2022 på 28% (median år-over-år vækst ud fra de selskaber, som oplyser en guidance). Der skal her gøres opmærksom på, at der er udfordringer med at sammenligne et større datasæt, herunder at nogle selskaber, der er med i 2021 opgørelsen og H1 2022 opgørelsen, ikke har guidance for omsætningen i 2022. Det skal også påpeges, at nogle selskaber har forskudte regnskabsår og bl.a. indgår i 2022 opgørelsen.
Figur 1: Omsætningsvækst YoY (median) for vækstselskaberne noteret på First North Danmark og dansk-noterede selskaber Spotlight (2021, H1 2022 og forventet 2022)
Note: Data er ikke komplet i sammenligningen, da der er nogle selskaber, der er med i 2021 og H1 2022 opgørelsen, som ikke har guidance for omsætningen 2022. Det skal også påpeges, at nogle selskaber har forskudte regnskabsår og bl.a. indgår i 2022 opgørelsen.
Kan selskaberne leve op til deres forventninger?
Baseret på forventningerne ved indgangen af året har henholdsvis 43% nedjusteret forventningerne til toplinjen, 38% fastholdt forventningerne til toplinjen og 19% opjusteret forventningerne til toplinjen. Trods nedjusteringer i løbet af året for en høj andel af selskaberne er der risiko for, at flere selskaber ikke når deres guidance.
Figur 2: Guidance overblik for alle selskaber noteret på First North Danmark og dansk-noterede selskaber på Spotlight
Med 20% vækst (median) i første halvår af 2022 (år-over-år) og guidance på ca. 28% for hele 2022 skal vi dermed se en acceleration for mange selskaber ind i en vækstudfordret verden, hvor usikkerhed fortsat hersker, og der hermed er risiko for, at investeringsbeslutninger i mange virksomheder udskydes. Det kan pege på, at vi fortsat kan se flere nedjusteringer her i slutningen af 2022 og i starten af 2023, når regnskaberne er gjort op.
Større fokus på indtjening
Af overblikket i figur 2 fremgår det dog, at en større andel på 34% af selskaberne har opjusteret guidance for indtjening (afhængig af selskab er det enten EBITDA, EBIT, resultat før skat eller resultat efter skat). Tendensen er generelt, at nedjusteringer af toplinjen har været større end nedjusteringen af indtjeningen. Dette viser, at flere selskaber nu har større fokus på omkostningssiden set i forhold til vækst, da vækstselskaberne har sværere ved at hente ny kapital i nuværende marked. Den globale tendens om fokus fra høj vækst til profitabilitet ses derfor også blandt de danske vækstselskaber.
Forsat en vækstsektor – men ikke immun i forhold til usikkerhed om væksten
Som blev belyst i den forrige artikel (link: https://www.inderes.dk/analyst-comments/del-1-eksterne-faktorers-effekt-pa-vaekstaktier), skal en god del af forklaringen bag de negative afkast findes i eksterne forhold, herunder særligt renteudviklingen samt den stigende pris på ny kapital. Det fremgår dog også i denne artikel, at en del af forklaringen også findes internt i sektoren (som naturligvis påvirkes af de eksterne faktorer) som følge af nedjusteringer for en høj andel af selskaberne samt faldende vækstrater (set over en bred kam - flere selskaber har også performet over forventningerne). Med 20% vækst på toplinjen i første halvår 2022 (median på tværs af sektoren) kan vi dog fortsat godt tale om en vækstsektor.
Ser vi frem mod udgangen af 2022 og selskabernes forventninger til året, er der fortsat usikkerhed i relation til effekten af lavere global vækst samt hvor mange selskaber, der ventes at leve op til forventningerne. På den korte bane kan det fortsat udfordre tilliden og dermed sektoren som helhed.
Af denne årsag – og set i lyset af problemerne ved at tage vækstselskaberne over en kam som en samlet sektor – er det relevant at fokusere på, hvordan de enkelte selskaber klarer sig og er eksponeret mod et forventet fortsat udfordret globalt vækstbillede gående ind i 2023.
Vi afholder et virtuelt seminar i næste uge med ledelsen i en række nordiske vækstselskaber (betalt samarbejde med HC Andersen Capital og/eller hos HC Andersen Capitals strategiske samarbejdspartner, Inderes i Finland), der kan gøre dig klogere på investeringscasen og den forventede udvikling i disse vækstselskaber. Læs mere og se programmet for hver dag her:
13. december: https://www.inderes.dk/videos/virtual-nordic-growth-days-13-december
14. december: https://www.inderes.dk/videos/virtual-nordic-growth-days-seminar-14-december
15. december: https://www.inderes.dk/videos/virtual-nordic-growth-days-15-december